вторник, 24 януари 2012 г.

W.D.Gann - У.Д.Ган (Биографична справка)



За начало, започвам с кратка биография на W.D.Gann, която събрах от тук – от там от интернет. И така:



Уилям Ган е роден в ирландско семейство на 6 юни 1878г. в малка ферма на около 6 мили от Lufkin, щатаТексас. Наговите родители са убедени Християни (Методисти), той е бил първородният от общо 11 деца, имал е 2 сестри и 8 братя. Баща му Samuel Houston Gann, е бил учител, също така търгувал с коне и крави. Притежавал е не голям билярден клуб.

Майка му Susan Rebecca Gann, посветила времето си на възпитание на Уилям Ган и по-малките му братя и сестри. Тя научила младия Уилям да чете с помоща на Библията - книга която оказала голямо влияние върху целия му светоглед и в частност за разбиранията му за природата на финансовите пазари (в трудовете си Ганн често цитира Библията, и твърди че много от законите и принципите с които борави е извел именно от проучванията си на Библията).

Семейството било бедно. Самуел, Сюзън и децата им живеели в малка къща. Малкият Уилям трябвало да ходи до училище всеки ден по седем мили в продължение на три години. Уилям Ган никога не завършил висше образование.

1894г. - на 16 години, прекратява обучението си и започва да си търси работа. Продава вестници във влак, където по цял ден слушал пътниците да разговарят за пазара, за акций, за стоки; след това работи в склад за памук.
1901г. - работи в брокерска фирма в Texarkana и се жени за първата си жена Rena May Smith.

1902г. - ражда им се първата дъщеря – Nora. През тази година извършва първите си сделки с памук.

1903г. - Ган се мести в Ню Йорк. Тогава е на 25 години.

1905г. - ражда се втората му дъщеря Macie Burnie. На 12.09.1905 г. в местен вестник дава прогноза за движение на цената на памука.

1906г. - работи като брокер в Оклахома.

1907г. - Ган получава голяма печалба като предсказва паника на фондовия пазар и пропадането на пазара на стоки.

1908г. - на възраст 30 години се развежда с първата си жена и се жени за 19 годишната Sadie Hannify. Заедно с него в Ню Йорк се местят и двете му дъщери.

През тази година изследва своя "Master Time Factor", като търгува с две сметки. Първата открил със 300$ и му донесла печалба от 25 000$ за три месеца, втората открива с 130$ , носи му 12 000 $ за почти 30 дни, така си спечелил репутация на необичайно талантлив трейдър.

1909 г. - на Ган и Sadie им се ражда първо дете – момиче което кръщават Velma.

1910г. - пише първата си книга "Спекулация – печеливша професия". Също издава вестник "The busy Man's News", а след това "Supply and Demand Letter".

1914г. - предсказва първата световна война и паниката на пазара.

1915г. - ражда се сина му Джон.

1918г. - през март успешно предсказва края на войната и свалянето на кайзера от престола. Предсказанията му били публикувани в много водещи вестници включително "New York Times".

1919г. - публикува "Supply and Demand Letter", където включва предсказания за пазара.

1923г. - пише "Truth of the Stock Tape" Тази книга е оценена от мнозина като най-добрата му.

За период от 60 дни търгувайки памук сметката му достига 30 000 $, като започва с капитал от 1000$.
1927г. - пише новелата "Tunnel thru the Air". Говори се, че в нея е закодирал секретни те си медоди в завоалирана форма. Те са скрити в заплетения сюжет. Много негови последователи здраво я проучват с надежда да намерят нещо и някои наистина успяват. В нея той предсказва втората световна война и атаката на Япония над САЩ.

1928г. - успешно предсказва върха на бичия пазар на 3 септември 1929г.

1930г. - пише "Wall Street Stock Selector". В тази книга описва състоянието на пазара от 1931 г. до 1933 г..

1931г. - става член на Ню Йоркската каучукова борса и на Ню Орлеанската памучена борса.

1932г. - дава съвет на своите клиенти да купуват акции.

1936г. - пише "New Stock Trend Detector". Купува си напълно метален самолет "Сребърна звезда". Той е бил първия човек в САЩ, който имал частен метален самолет.

1937г. - пише "How to make profits trading in puts and calls". Развежда се с втората си жена.

1940г. - пише "Face Facts America" В тази книга обяснява, защо Германия ще загуби войната и защо Америка не е длъжна да влиза във война. Също подчертава големите проблеми, които вижда в "Новия курс" - политическа доктрина на тогавашното американско правителство начело с Рузвелт.

1941г. - става член на Чикагската стокова борса.Провежда кампания против Рузвелт и неговия "Нов курс". Също пише "How to make profits in Commodities". Съавтор е синът му Джон.
1942г. - на 53г. умира втората му жена Sadie.
1944г. - жени се за трети път за Londi, която е 30 години по-млада. Отнася се с нея като с кралица, което се възприема зле от неговите деца. Мести се на по-топъл климат в Маями.Продължава да търгува, да инвестира в недвими имоти и да обучава студентите си.

1949г. - пише "45 Years in Wall Street". На основание на достойствата на тази книга '' The International Mark Twain'' му връчва званието почетен член на обществото.

1950г. - пише "The Magic Word".

1951г. - на 23.05.1951г. Съвместно с Ed. Lambert основават "Lambert-Gann Publishing Company". Тази компания публикува всичките книги и курсове на Ган. Същата година преработва (махайки снимката и името на сина си) и преиздава с голям успех "How to make profits in Commodities".
1954г. - когато е на 76 години купува високоскоростна яхта и я нарича "The Coffee Bean" в чест на голямата печалба получена търгувайки кафе.
През същата година курса му "Great Master Course" се продава за 5000$, няколко години по-рано обаче се е продавал по 2500$, защото такова било времето ''проблемно'' от финансова гледна точка. През 1954г. това е цена за средно статистическо жилище. През същата година получва сърдечен пристъп.

1955г. - при връщане от една от многото му разходки до Куба се почувствал много болен и слаб. Синът му Джон го води от Флорида в Ню Йорк, където го настанил в болницата на методическата църква в Бруклин.

Уилям Ган умира в 15:20 на 18 юни 1955г. на възраст 77 години. Погребват го до втората му жена Sadie в масонската секция на гробище "Greenwood" в Бруклин, на алеята излизаща на магистралата за Манхатън и любимия му Уолстрийт.


Допълнения:

---Джон Ган бил пилот по време на Втората Световна Воина, рязко се оттдръпнал от баща си след неговия трети брак. Джон Ган умира през 1984г.

---Ган е бил масон, но това не е ключа за успеха му на Wall Sreet. Масонската му кариера започнала на 15 дек. 1922г., когато станал Масон, много скоро се издигнал до Майстор на 27 март 1923г., и през 1939г. се оттеглил от Масонското общество. Той сам е казал че е направил своето голямо откритие през 1908г. в Ню Йорк, т.с. големите му открития са направени преди да стане Масон.

---Книгата "Tunnel Thru' the Air" е написана като любовна история, в предговора и Ган съветва да бъде прочетена три пъти; при първото прочитане това ще е книга за една романтична, любовна история; при второто прочитане това ще е книга от притчи, при третото прочитане ще е книга за истината (пазарната истина). Разбира се това е пак алегорично казано, ако човек не е подготвен и 10-20-30 пъти да я прочете се тая.
---Посочва се датата 08/08/(19)08 за момента на неговото голямо откритие с чиято помощ успешно започва да предсказва промяната в тренда на стоки и акций. Съществува мнение, че емблемата на Ган – кръг и вписани в него квадрат и триъгълник прилича на астрологичната карта с начертани аспекти на нея за дата 08/08/1908, и мисля че има нещо вярно в това (друго тълкуване на емблемата на Ган е, че в тази емблема са показани наи-важните астрологични-аспекти с които е работил Ган).

--- "45 Years in Wall Street"( в тази книга издадена през пролетта на 1949г. има поместена прогноза която не се сбъдва, вероятно базирайки се на 20-годишния Сатурново/Юпитеров цикъл Ган очаква в края на годината връх и после 3-4 години депресия подобно на това което е станало 1929г. и след нея, но нещата са се развили по друг начин((причините за това вероятно са причинени от влиянието цикъл от по-голям порядък от 20г. Има цикли по 33г., по 36г., по 45г. И т.н.)) Помествам това в биографията му не за да поставя под съмнение способности те му, а просто да се има навпредвид, че и той е допускал грешки, че не е бил перфектен((според изследователи те му точноста на прогнозите му е била 85%)), разбира се, това че този път не познал, не го е съсипало).
---Ган е опитал да предаде "секрета" си на няколко свои студенти които се съгласил да обучава след предварително одобрение, като всеки студент е бил задължен да не предава повереното му знание на други. Вероятно докато е бил жив е било така, но в интернет има писма от Ган до някои от частните му студенти като "Coffee Letter" и ''Soy-bean Letter'', където е пълно с астрология (не само геоцентрична но и хелиоцентрична), така че има изтичане на информация към по-широка аудитория.

-- След смъртта на Ган, Ed. Lambert не е бил много активен в разпространяването на книгите и курсовете на Ган, нещо което се променило след 1976г., когато Billy и Nikki Jones купили "Lambert-Gann Publishing Company" заедно с авторските права. 

Ето един сайт: http://gann.su/ където е събрано на едно място един куп литература на английски и руски, че даже и програми има, може да си ровите на воля, колкото си искате, ако ви се види малко ето още един, пак руски сайт: http://forex-markets.ru/gann-books.html . А ето линкове и към италиански сайтове: http://www.gannworld.it/info/ и
http://www.tradingnostop.com/educational.html .

Няма коментари:

Публикуване на коментар